Kaks Eesti animafilmi Oscarile kandideerimas

Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki „Eeva” (Eesti Joonisfilm) ning Priit Tenderi „Koerkorter” (Nukufilm) kandideerivad Ameerika Filmiakadeemia Oscarile lühianimatsiooni kategoorias.

2023. aasta on Eesti Joonisfilmis koostöös stuudioga Adriatic Animation valminud „Eevale” igati edukas olnud. Aasta alul jõudis „Eeva” esimese eesti filmina maailma ühe suurima ja mainekama festivali Berlinale lühifilmide võistlusprogrammi. Järgnevalt on Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki ühislooming, stiilselt väljapeetud matusefilm „Eeva” kogunud erinevatel festivalidel tänavu veerandsada auhinda. Sealhulgas Annecy ja Zagrebi festivalidel (rahvusvahelise animafilmi assotsiatsiooni ASIFA kaks olulisemat festivali Ottawa ja Hiroshima kõrval): Annecys Alexeïeff – Parkeri auhinna ning Zagrebis parima Horvaatia filmi auhinna. Parima lühianimafilmi auhind Nashville’i filmifestivalilt avas tee Oscarile kandideerimiseks.

Morten Tšinakov: „On hea meel, et meie filmi on märgatud-tunnustatud. Äsja nimetas Alex Dudok de Wit, „Eevat” koguni aasta parimate filmide seas Sight and Soundi küsitluses kõrvu mitmete mängufilmidega.”

Teise filmina „Eeva” kõrval kandideerib Oscarile Priit Tenderi stuudios Nukufilm valminud „Koerkorter”. Priit Tender on teinud vaheldumisi nii joonis- kui nukufilme. Tema sürrealistlik „Koerkorter”, mis alustas festivalidel 2022, on võitnud 30 auhinda, olgu Londonis, Krakówis või Tamperes. Teiste auhindade seas ka Stuttgardi animafestivali peaauhinna ja In the Palace (Sofia) lühifilmide festivalil parima animafilmi auhinna, mis tagasid võimaluse Oscarile kandideerida.

Priit Tender: „Niipalju kui ma olen tagasisidet saanud, on filmi edu võtmeks olnud selle kõrge tehniline tase, visuaalselt lummav maailm ja tragikoomiline peategelane, kelle kannatustele kaasa elada.”

Meie ainumafilmid on varemgi Oscari kandidaatide hulka jõudnud. Ka kahe filmiga: Priit ja Olga Pärna „Tuukrid vihmas” ning Rao Heidmetsa „Kaasasündinud kohustused” 2010. aastal. Kuid seda ei juhtu iga päev.

Eesti Joonisfilmi produtsent Kalev Tamm: „Rõõm on tõdeda, et tänavu on jõudnud Oscarile kandideerima koguni kaks filmi, mõlemad kunstiliselt omanäolised ja sisukad animafilmid. Rõõm on tõdeda, et eesti animatsiooni jätkuvalt märgatakse ning jätkuvalt hinnatakse laias maailmas.”

Stuudio Nukufilm produtsent Kerdi Oengo: „Kaks lühifilmi Oscari pikas nimekirjas samal aastal ühelt väikeriigilt on tähendusrikas tõik, mis näitab, et eesti animafilm on maailmas väga heal tasemel nii sisuliselt kui tehniliselt. Mul on hea meel, et saame sellega riigi mainesse ja tuntusesse panustada.”

Järgmisel nädalal on põhjust meie animafilmidele pöialt hoida. Neljapäeval, 14. detsembril algab eelhääletus, 21. detsembril peab selguma 15 filmi, mis jätkavad shortlistis lühianimatsiooni Oscarile kandideerimist.