Eesti Joonisfilm esilinastab oma uudisloomingut

Stuudio Eesti Joonisfilm esilinastab oma uusimaid filme kolmapäeval, 17. mail kinos Sõprus. Vaatajani jõuavad Mattias Mälgu „Operatsioon LARP” ning Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki „Eeva”.

Mäletate, paari-kolme aasta eest kaotas NATO lennuk meie metsaavarustesse (siis veel lageraiumata) ühe raketi. Sellest Mattias Mälgu film räägibki. Muidugi, üksnes tinglikult, omaaegne uudis võis anda teatava loomingulise impulsi „Operatsioonis LARP” kujutatud loole. Ekraanilugu, nagu ühele õigele loole kohane, räägib aga sellest, kuidas koju naasev jahinaine leiab mehe võõra naise embuses. Armuke on sunnitud põgenema, satub nii metsas korraldatava larbi, arhailise sõjamängu osaliseks. Ja siis saabub hetk, mil mängu astub ka kogemata lendu läinud ultrakaasaegne rakett.

Mattias Mälk: „Filmi idee valmis helgemal pandeemiaeelsel ajal, mil ei osanud veel karta, et rohelised mehikesed ja raketid kahetsusväärselt nii aktuaalseks saavad. Seda enam pakuvad lõpptulemuse jaburad tegelased ja absurdsed sündmused kõrvalepõiget reaalsusest.”

Just valminud „Operatsioon LARP” kõrval on kodupublikul võimalus näha ka Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki stiilselt väljapeetud matusefilmi „Eeva”. „Eeva” tegi oma festivalidebüüdi veebruaris Berliinis, olles esimeseks eesti filmiks, mis jõudis maailma ühe suurima ja olulisema filmifestivali Berlinale lühifilmide võistlusprogrammi. Tänaseks on film valitud animamaailma mainekamate Annecy ja Zagrebi festivalide võistlusprogrammi (rahvusvahelise animafilmi assotsiatsiooni ASIFA kaks olulisemat festivali Ottawa ja Hiroshima kõrval).

Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak: „Erinevatel festivalidel osalemise kõrval on meile mõistagi oluline filmi kodupublikuni jõudmine.”

Nii Mattias Mälk kui Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak on õppinud animatsioon Priit Pärna ja Olga Pärna käe all ning teostanud oma loomingulisi plaane stuudios Eesti Joonisfilm.

Eesti Joonisfilmil on kavas teha nii „Operatsioon LARP” kui „Eeva” meie vaatajatele kättesaadavaks tänaste voogedastusvõimaluste abil (Telia, Elisa, Arkaader, Jupiter), linastada ETVs.

„Operatsioon LARP” stsenaariumi autor, lavastaja ja kunstnik Mattias Mälk, helilooja Liina Sumera. „Operatsioon LARP” valmis stuudios Eesti Joonisfilm, filmi tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital.

„Eeva” stsenarist on Morten Tšinakov, režissöörid ja kunstnikud Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak, helilooja Morten Tšinakov. „Eeva” valmis stuudiotes Eesti Joonisfilm ja Adriatic Animation, filmi tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut, Hrvatski Audiovizualni Centar, Eesti Kultuurkapital.

„Operatsioon LARP” treiler: https://vimeo.com/782575169
„Eeva” treiler: https://vimeo.com/724469078

Filmiinfo:
„Operatsioon LARP”: https://www.joonisfilm.ee/filmid/operatsioon-larp
„Eeva”: https://www.joonisfilm.ee/filmid/eeva

Eesti Joonisfilm Facebookis: https://www.facebook.com/Joonisfilm/