“Eeva” jõudis esimese Eesti filmina Berlinale lühifilmide võistlusprogrammi

Esmakordselt on Eesti film jõudnud Berlinale lühifilmide võistluskavva. 16. veebruaril algava 73. Berlinale võistlusekraanil linastub Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki joonisfilm „Eeva”, mis on valminud Eesti Joonisfilmi ja Adriatic Animationi koostöös.

Berlinale lühifilmide võistluskava on Kuldkaru jahtivate täispikkade filmide keskse võistluskava ning 2020 lisandunud otsingulisema Encounters’i võistluskava kõrval Berlinale tähtsuselt kolmas programm.

„Eeva” kujutab ühte päeva nimitegelase elus. Hommikul matab ta abikaasa, kalmistult siirdutakse peielauda kohalikus restoranis, seni naises vaos hoitud pained annavad päeva arenedes endast üha enam ja enam märku…

Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak on Priit Pärna ja Olga Pärna käe all animatsioon õppinud ning teostavad oma loomingulisi plaane stuudios Eesti Joonisfilm. Nende esimene koostöös valminud film „Briljantsuse demonstratsioon neljas vaatuses” (2018) jõudis Annecy, maailma ühe mainekaima animafestivali võistluskavva, pälvis 25. Etiuda&Anima festivalil Krakówis peaauhinna Kuld-Jabberwocky, suurte traditsioonidega Zagrebi animafestivalil parima Horvaatia filmi auhinna (Lucija Mrzljak on pärit Horvaatiast, film valmis koostöös Horvaatia Adriatic Animationiga) ja veel mitmeid teisi auhindu. Noorte filmitegijate teine koostöö „Toonekurg” (2020) on samuti olnud edukas, leidnud auhindamist mitmetel maailma festivalidel, üksiti tunnistatud meie parimaks animafilmiks EFTA galal. Nüüd Berlinalel linastuv „Eeva” on Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki kolmas ühine film.

Autorid Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak: „Meie senistest töödest on uus film just tehniliselt kõige keerulisem olnud, oleme „Eeva” üle uhked.”

Produtsent Kalev Tamm: „Püüame Eesti Joonisfilmis hoida latti kõrgel nii filmi kunstitaseme kui selle tehnilise teostuse osas. Oleme rõõmsad, et meie tööd on märgatud ja sellise suurfestivali nagu Berlinale ühes kõige olulisemas võistlusprogrammis osalemise vääriliseks peetud.”

„Eeva” festivalilinastus toimub esmaspäeval, 20. veebruaril.

Berlinalel linastub veel üks film, mille tootmisel Eesti Joonisfilm on osalenud. Laste- ja noorsoofilmide võistluskavas Generation Kplus linastub Luksemburgi, Itaalia, Iirimaa, Suurbritannia, Läti, Eesti ja Saksamaa koostöös valminud Enzo d’Alò „Tüdruk ja koer”. Filmi Eesti poolne kaastootja on stuudio Amrion ning filmi animatsiooni valmimisel aitas kaasa Eesti Joonisfilm.

Varem on Berlinale Generation Kplus võistluskavva jõudnud Janno Põldma ja Heiki Ernitsa Lotte-filmid: „Leiutajateküla Lotte” 2007, „Lotte ja kuukivi saladus” 2012 ning „Lotte ja kadunud lohed” 2019. Samuti on laste- ja noorsoofilmide kavas (toonase nimetusega Kinderfilmfest / 14plus) linastunud Aare Tilga mängufilm „Tule tagasi, Lumumba” 1993.

Berlinale kuulub maailma kõige olulisemate filmifestivalide sekka koos Cannes’i ja Veneetsia festivalidega. Esimene Berlinale toimus 1951.

„Eeva” stsenarist on Morten Tšinakov, režissöörid ja kunstnikud Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak, produtsendid Kalev Tamm ja Draško Ivezić. „Eeva” valmis stuudiotes Eesti Joonisfilm ja Adriatic Animation. Filmi tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut, Hrvatski Audiovizualni Centar, Eesti Kultuurkapital.

73. Berlinale: https://www.berlinale.de/en/home.html

Filmi treiler: https://vimeo.com/724469078

Filmiinfo: https://www.joonisfilm.ee/filmid/eeva

Eesti Joonisfilm Facebookis: https://www.facebook.com/Joonisfilm/