JÄTKUB JOONISFILMI „TOONEKURG” EDUKAS FESTIVALIAASTA

Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki joonisfilm „Toonekurg” võitis Pronks-Jabberwocky auhinna äsja lõppenud rahvusvahelisel filmifestivalil Etiuda&Anima Krakówis.

„Vabaduse mängulise kujutamise kaudu tuletab „Toonekurg” meile meelde elu absurdsust ja piiramatute ihade tobedust. Meile meeldis jälgida peategelase groteskset käitumist, kes demonstreerib vastuseisu mehe-naise keskpärasele elumustrile, sekkub nende ellu. See paneb meid kahtlema meie endi väljakujunenud tavades ja väärtushinnangutes ning kutsub vaatajat järgima peategelast väljaspool sotsiaalseid ja materiaalseid norme.” Nii seisab auhinna tagamaid avavas žürii selgituses.

Etiuda&Anima festivalil on kaks eraldi võistlusprogrammi, Dinosaurustele konkureerivad lühimängu- ja dokumentaalfilmid, Jabberwockydele animafilmid. Tänavu 28. korda toimunud Etiuda&Anima festival on kujunenud olulisimaks Poola animafestivaliks, mis väärtustab kõrgelt otsingulisust. Seekordse grand prix’i pälvis „Affairs of the Art”, autoriks briti elav klassik Joanna Quinn, keda on jõudnud ka lühianimafilmi Oscari nominatsioonini.

Morten Tšinakov ja Lucija Mrzljak on varemgi Etiuda&Anima võistluskavas osalenud. 2018 pälvis nende „Briljantsuse demonstratsioon neljas vaatuses” Kuld-Jabberwocky. Priit Pärn, kelle õpilased Tšinakov ja Mrzljak on, pälvis 2007 aga Etiuda&Anima elutöö Kuldse Dinosauruse silmapaistvate kunstiliste ja pedagoogiliste saavutuste eest.

Morten Tšinakov: „Seekord siis sedamoodi. Ega alati ei saagi üksnes peaauhindu võita. On ikkagi väga hea tunne, jõudsime enam kui poolesaja võistlusfilmi ja mitmete tunnustatud autorite seas parimate hulka, see on suur tuunustus.”

Tänavune aasta on „Toonekurele” olnud edukas. Suvel pälviti mainekal Zagrebi animafestivalil koguni kaks auhinda, publiku auhinda parimale lühifilmile ning žürii eripreemia Horvaatia filmide kategoorias (Lucija Mrzljak on pärit Horvaatiast). Nüüd lisandus auhindadele Etiuda&Anima Pronks-Jabberwocky. Kokku on „Toonekurg” võitnud 9 auhinda.

„Toonekurg” räägib loo mehest, keda korraga tabab selgushetk ning ta mõistab, et ta polegi inimene, vaid hoopis lind…

Film valmis stuudios Eesti Joonisfilm ning selle tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

Rohkem infot Etiuda&Anima festivali kohta: https://etiudaandanima.pl/en/

Filmi treiler: https://youtu.be/hRT8YwkqsQY

Filmi koduleht: https://www.joonisfilm.ee/filmid/toonekurg

Eesti Joonisfilm Facebookis: https://www.facebook.com/Joonisfilm/