Priit Pärn pälvis Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia

1. veebruaril toimunud Eesti Kultuurkapitali auhinnagalal pälvis rahvusvaheliselt tunnustatud animarežissöör Priit Pärn Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti valdkonna elutööpreemia oma aastakümnete pikkuse ja rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud loomingu ja õppetöö eest animatsioonivaldkonnas.

Pärn on saanud varasemalt kuus rahvusvahelist elutöö auhinda: rahvusvaheliselt animafilmide assotsiatsioonilt ASIFA ning erinevatelt maailma filmifestivalidelt:  rahvusvaheliselt filmifestivalilt Etiuda&Anima (Poola), Fredrikstadi animafilmide festivalilt (Norra), Zagrebi rahvusvaheliselt animafilmide festivalilt Animafest (Horvaatia), Valencia rahvusvahelise filmifestivalil Cinema Jove auhind „Luna de Valencia“ (Hispaania), Krakowi filmifestivalilt auhind „The Dragon of Dragons“ (Poola).

Animatsioonirežissöör Priit Pärn on üks Eesti kultuuri elavatest legendidest, kes on tuntud ja tunnustatud üle terve maailma. Pärn alustas tööd kunstnik-lavastaja ja režissöörina Joonisfilmis 1976. aastal. Tema tuntuimad animafilmid “Eine murul” (1987), “1895” (1995), “Porgandite öö” (1998), „Hotell E“ (1992), „Frank ja Wendy” (2005), “Elu ilma Gabriel Ferrerita” (2008), “Tuukrid vihmas” (2010), ”Lendurid koduteel” (2014). Tema filmid on võitnud  rohkem kui 80 auhinda festivalidel üle terve maailma.

60-ndate lõpust alates on olnud tegev karikaturisti ja illustraatorina, 80-ndate algusest üha enam vabagraafikuna. Pärnal on olnud üle 35 isiknäituse erinevates Euroopa riikides ja Kanadas. Aastal 2007 oli Pärnal isikunäitus kunstimuuseumis Kumu. Graafik Pärn on Kristjan Raua nimelise kunstipreemia laureaat (2002). Tema illustreeritud raamatuid on avaldatud peale Eesti ka Soomes, Norras, Rootsis ja Hispaanias.

Alates 1990. aastast on Pärn töötanud ka õppejõuna. Ta on õpetanud Soome, Norra, Saksamaa, Šveitsi, Hispaania, Belgia, Holland, Prantsusmaa, Jaapani, Kanada, Austraalia, Ungari, Tšehhi, Slovaki, Horvaatia, Iirimaa ja Inglismaa filmikoolides. 1994. aastal asutas Pärn Turu Kunstiakadeemia (Soome) animatsiooniosakonna ja oli kuni 2007. aastani selle kunstiline juht. 2003. aastal võitsid Pärna õpilased Ottawa festivalil maailma parima animakooli tiitli. 2006. aastal asutas Pärn Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakonna. Osakond, kus Pärn toimib siiani professorina, on kasvatanud rahvusvaheliselt tunnustatud  Eesti ja välismaa noorte animaatorite põlvkonna.

Pärn on osalenud üle 50 rahvusvahelise anima- ja lühifilmifestivali žürii töös, tal on olnud maailma festivalidel üle 60 retrospektiivi.

Ta on 2008. aastast Euroopa Filmiakadeemia liige.