Joonisfilm 40 Solarises

Neljapäeval 17. novembril kell 16 avatakse “Solarise” aatriumis Eesti Joonisfilmi stuudio 40 tegevusaastat tähistav näitus “Inimese ja joone uuringud aastast 1971″. Joonisfilm algab pliiatsijoonest, joone iseloomust sõltub tegelaste ilmekus, millest omakorda kogu filmi väljenduslikkus. Ühe 10-minutilise filmi tarbeks valmib keskmiselt 30 000 joonist, millest Eesti Joonisfilmi arhiivis säilitatakse vaid murdosa. Tegu on filigraanselt teostatud joonistustega, mida vaadeldes ununeb liikuv film ja avaneb lehtede staatiline  võlu. Uuringute loogika eeldab, et joonistused oleksid temaatiliselt grupeeritud. Näemegi, kuidas on  läbi aegade kujutatud meest, naist, lapsi, loomi, rahvast, suhteid ja muud. Eraldi  stiilinäidetega on esindatud kunagine ja tänane autorite tuumik – Rein Raamat, Avo Paistik, Priit ja Olga Pärn, Heiki Ernits, Janno Põldma, Priit Tender, Ülo Pikkov ja Kaspar Jancis. Näitus jääb avatuks 30. novembrini.